We hit a birdie or was it an eagle?

Helt makalöst men på två veckor har vi nu lyckats köra från Smygehuk till Treriksröset tur och retur och nästan en hel enkelresa. Vi har gungat fram i Cinderella och lyssnat på Margit i 420 mil nu. Vilket innebär att vi "endast" har ca 230 mil kvar att köra innan vi flyger hem igen. Dock har vi ett gäng längre stopp eftersom vi har Las Vegas, San Francisco och Los Angeles kvar. Sedan sist har vi kört igenom Oklahoma, Texas och är just nu i Santa Fe, New Mexico. Vi har faktiskt börjat fuska lite och åkt en del motorväg (jämte vilken Route66 löper iofs) men på en del ställen så försvinner 66an och när vi åkt på den så har vi yrat runt och försökt hitta vägen men fått ge upp och åka tillbaka till någon större väg. Bortsett från oändligt med flugor och fjärilar hade vi fram till idag inte kört på eller skadad någon med vår finlandsfärja. Men plötsligt när vi kryssade fram på Route66 här i New Mexico bestämde sig en kamouflerad rovfågel för att sitta på vägen. Tyvärr var väl han/hon på ålderns höst eftersom reaktionsförmågan var under all kritik och ett BONK senare såg vi rovfågeln i vitögat när den efter bonket var uppe och vände i höjd med backspeglarna. Eftersom pippifågeln inte syntes mot asfalten var det omöjligt att undvika en kollision. Vägarna är ganska öde i Texas och framförallt här i New Mexico. Men innan jag skriver mer om det så ska jag hoppa tillbaka till där vi var senast när jag skrev.

Efter St Louis kom vi till Springfield, Missouri, som var en ganska trist stad. Vi hittade bara motel och olika restaurangkedjor. Men utanför denna stad hittade vi något mer fantastiskt, Fantastic Caverns, en av fåtal naturliga grottor i världen där man kan köra bil (nu har dom visserligen fuskat och gjort ingången såpass står att det går att ta sig in med bil). Spektakulärt hur naturen kan forma och skapa något så fantastiskt som vi fick se inne i grottan. Tusen och åter tusen år har format grottans insida. Grottan upptäcktes på 1800-talet och har sedan dess använts i Amerikanska inbördeskriget, använts av KKK, använts som illegalt casino och huserat musikscen och varit samlingspunkt för dansanta Missouribor.

grotta
Fantastic Caverns

grotta2
Kryper man ner i det hålet kommer man till flera km långa gångar.

grotta3
Vattendroppar har skapat pelarna. Dom växer ungefär 2,5cm per hundra år.

Efter Fantastic Caverns åkte vi vidare mot Oklahoma City. En kort sväng genom det sydöstra hörnet av Kansas senare var vi i Oklahoma. En stat där stora delar av Route66 finns kvar. På en öde sträcka mötte vi skalman i mötande körfält.

skalman
Skalman var lite kameraskygg

Så småningom kom vi till Oklahoma City där vi egentligen inte gjorde så mycket mer än åt mat och fotade lite flygplan. Någonstans mitt i Oklahoma besökte vi ett litet mysigt Route66-museum. Där kunde man läsa om USA's mest kända väg och även se gamla bilder från bygget av vägen och mycket annat. Var inte farligt dyrt att gå in (4$) och tur var väl det kanske för det var ett ganska litet museum men de hade lyckats bra med utställningen tycker jag.

skyltar
Lite skyltar

Efter museebesöket rullade vi vidare in i Texas där det var varmt. Som max visade Cinderella 104 grader fahrenheit som utetemp vilket motsvarar 40 grader celsius. Gick knappt att vara utanför bilen så varmt var det. Landskapet blev lite annorlunda med och framförallt mer öde än Oklahoma. Det har blivit mer och mer öde utmed vägen ju längre från Chicago vi kommit. I Texas var målet inställt på staden Amarillo dit vi så småningom anlände och staden är känd för två saker; The Big Texan Steakhouse och Cadillac Ranch. Först besökte vi Cadillac Ranch som ligger ca 2 mil väster om Amarillo. Mitt ute i ingenstans står 10 Cadillacar till hälften nedgrävda i jorden och folk har i åratal sprayat och målat på dom. Vi hade inga sprayburkar med oss men en snäll mamma som hade tröttnat på barnens försök att bli grafittikonstnärer (hon insåg nog inte i affären hur många burkar hon egentligen köpt eftersom jag och Gustav fick fyra stycken). Efter detta kulturella besök var det matdags och The Big Texan Steakhouse var väldigt poppis visade det sig och vi fick vänta någon halvtimma innan vi fick ett bord. Men det var värt väntan för jäklar vilka goda steaks de hade. Jag tog en Big Texan Strip vilket var 16oz (nästan ett halvkilo). Åt inte upp hela dock. Samtidigt som vi åt pågick någon tävling där en snubbe hade en timma på sig att äta upp en 72oz-steak (2kg kött) men han gav upp efter någon halvtimma. Hade han ätit upp den på en timma hade måltiden varit gratis.

cadillac
Cadillac Ranch, Amarillo Texas

cadillac2
Bilarna ur annan vinkel

ljus
Det var thunderstorms på gång så ljuset var lite häftigt på sina ställen.

big texan
The Big Texan Steakhouse.

Idag har vi svikit Super8 Motel som vi bott på en massa nätter hittills. De hade inga rökfria rum med två sängar här i Santa Fe men vi hittade ett annat motel som var nyrenoverat och jättefräscht. Rodeway In & Suites föll valet på och priset var det inget fel på heller. 65$ delat på två är helt inom ramarna för vår budget. Eftersom det har regnat sen vi kom hit så har vi mest chillat. Vi åt mat på Applebees idag och det kan både jag och Gustav starkt rekommendera. Grymt god mat! Jag åt någon variant där man valde mellan lite rätter och jag åt tacos, quasadillas och minicheeseburgare. Alltsammans var brutalgott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0